roti sosej gulung
Bahan-bahan;
1 kg tepung gandum
35 gm yis segera
100gm margerin
150gm gula kastor
1 biji telur
secubit garam
2 sudu susu pekat manis
5ml minyak jagung
300gm serbuk roti
1 bungkus sosej-ikut cita rasa
cara membuatnya;
1-campurkan tepung dan yis,ayak bersama,simpan dlm bekas utk mengadun spt besin yg sesuai besar.
pecahkan telur,campur margerin dan gula ,mixer sehingga kembang.kemudian campur semua bahan
kecuali garam,serbuk roti dan sosej.
2-ali adunan hingga lembut dan licin.jgn lupa masukkan garam,ini kerana garam tidak boleh di masukkan serantak bersama yis bagi mengelak yis mati.
3-tunggu adunan/doh kembang 2/3 dari yg asal.Bahagikan doh seberat 50gm dan tipiskan doh,gulung
bersama sosej.setelah siap uli roti dgn telur(sebagai glis) akhir sekali uli dgn serbuk roti.susun dlm
talam.
4-setelah kembang masukkan dlm oven pada suhu 200 c selama 15-20 minit.setelah masak boleh hiaskan
dgn sos dan mayonis.hidangkan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan