roti sosej gulung

                                               

                              roti sosej gulung                


   Bahan-bahan;

1  kg               tepung gandum
35 gm              yis segera
100gm             margerin
150gm            gula kastor
1 biji               telur
secubit            garam
2 sudu            susu pekat manis
5ml                 minyak jagung
300gm            serbuk  roti
1  bungkus      sosej-ikut cita rasa



cara membuatnya;


1-campurkan  tepung  dan yis,ayak bersama,simpan dlm bekas utk mengadun spt besin yg sesuai besar.
    pecahkan telur,campur margerin dan gula ,mixer sehingga kembang.kemudian campur semua bahan
    kecuali garam,serbuk roti dan sosej.

2-ali adunan hingga lembut dan licin.jgn lupa masukkan garam,ini kerana garam tidak boleh di masukkan serantak bersama yis bagi mengelak yis mati.

3-tunggu adunan/doh kembang 2/3 dari yg asal.Bahagikan doh seberat 50gm dan tipiskan doh,gulung
   bersama sosej.setelah siap uli roti dgn telur(sebagai glis) akhir sekali uli dgn serbuk roti.susun dlm
   talam.

4-setelah kembang masukkan dlm oven pada suhu 200 c selama 15-20 minit.setelah masak boleh hiaskan
    dgn sos dan mayonis.hidangkan..









                                              

Tiada ulasan:

Catat Ulasan